07 april 2010

The Best Blue Notes of Stanley Jordan

Stanley Jordan (31 juli 1959, Chicago) begon zijn carriere in rock- en soul-bandjes. Hij studeerde electronische muziek op de Princeton Universiteit en speelde met Dizzy Gillespie en Benny Carter. Zijn eerste plaat, een sologitaar-plaat, flopte, maar zijn fabuleuze gitaartechniek werd al wel duidelijk.

Jordan kan worden gezien als de uitvinder van deze techniek van tweehandig kloppen, hameren en plukken. Nadat Eddie van Halen de techniek in de wereld van de rockgitaar introduceerde, werd het opgepakt door veel andere gitaarvirtuozen, zoals Joe Satriani en Kirk Hammet van Metallica.
Allebei de handen bespelen dus de snaren op de hals van de gitaar. Dat geeft de mogelijkheid om twee aparte melodielijnen te creëren, zodat het lijkt alsof de gitarist zichzelf begeleidt. Stanley beschrijft deze techniek uitgebreid op zijn site h**p://www.stanleyjordan.com/.

De compilatie 'The Best of Stanley Jordan, the Blue Note Years' bevat solostukken en groepsopnames. Ongeveer eenderde zijn originele stukken maar de rest zijn (vaak een beetje voor de handliggende) covers...

Stanley Jordan - The Best of Stanley Jordan, the Blue Note Years (2005)
1. Jumpin' Jack [Live]
2. Eleanor Rigby
3. Lady in My Life
4. All the Children
5. Impressions
6. My Favorite Things
7. Georgia on My Mind
8. Stairway to Heaven
9. Flying Home
10. Still Got the Blues
h**p://www.grparkeriii.com/My%20Music/Contemporary%20Jazz/Stanley%20Jordan/The%20Best%20Of%20Stanley%20Jordan/

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home