04 februari 2010

A reason to be cheerful: Ian Dury

Ian Dury (12 mei 1942 - 27 maart 2000) was een Britse zanger, liedjesschrijver en bandleider. Hij begon zijn muzikale carrière in de jaren zeventig met de band Kilburn and the High Roads.

In 1976 werd de bandnaam veranderd in Ian Dury & The Blockheads, en kreeg hij een contract bij het toen net gestarte Stiff Records. Dit legendarische label zorgde er voor dat Dury begin 1978 z’n eerste hit had met Sex And Drugs And Rock ’n Roll.
Die hit werd gevolgd door Hit Me With Your Rhythm Stick, een vrolijke single met een opmerkelijke tekst. Maar eigenlijk bleef het daarbij wat hits betreft. Dury bleef tot ver in de jaren 80 door heel Europa toeren, maar nieuwe hitsingles zaten er niet meer in – zeker niet na het faillissement van Stiff Records in 1984.
Dury werd zijn leven lang geplaagd door de gevolgen van polio, opgelopen op 7-jarige leeftijd. Ironisch genoeg werd in 1981 zijn lied "Spasticus Autisticus" (dat gemaakt was ter ere van het Internationale jaar van de Gehandicapten) door de BBC in de ban gedaan, niettegenstaande het feit dat het door een gehandicapte was geschreven.
De kreet "I'm spasticus autisticus" was afgeleid van het antwoord dat rebellerende Romeinse gladiatoren (in de film van Stanley Kubrick) gaven op de vraag wie van hen Spartacus was; allen antwoorden "I'm Spartacus" om hun leider te beschermen.

A propos "film": Dury had een paar kleine rollen in verschillende films. De bekendste was 'The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover' van Peter Greenaway (1989). Daarnaast had hij cameo appearances in 'Pirates' van Roman Polanski en in Sylvester Stallones sciencefiction-film 'Judge Dredd'. Ook schreef hij de musical 'Apples' die werd vertoond in het Royal Court Theatre in Londen.
Dury ging zich op latere leeftijd toeleggen op andere vormen van kunst, zoals poëzie en films, en hij ging TV-programma’s maken.
Eind jaren '90 werd kanker bij hem geconstateerd, waarna hij in maart 2000 overleed.

Zijn zoon Baxter Dury is ook zanger. Hij zong op de wake na de crematie van zijn vader en heeft zelf twee albums uitgebracht getiteld 'Len Parrot's Memorial Lift' en 'Floor Show'.

h**p://www.iandury.com

Ian Dury - New Boots and Panties (1977)
01. Wake Up And Make Love With Me.mp3
02. Sweet Gene Vincent.mp3
03. I'm Partial To Your Abracadabra.mp3
04. My Old Man.mp3
05. Billericay Dickie.mp3
06. Clevor Trever.mp3
07. If I Was With A Woman.mp3
08. Blockheads.mp3
09. Plaistow Patricia.mp3
10. Blackmail Man.mp3
11. Sex And Drugs And Rock And Roll.mp3
12. Razzle In My Pocket.mp3
13. You're More Than Fair.mp3
14. England's Glory (Live).mp3
15. What A Waste.mp3
h**p://thehardyhome.com/Music/Ian%20Dury/New%20Boots%20And%20Panties!!/

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

<< Home